هزاران سال است که از نمک به عنوان یک طعم دهنده طبیعی استفاده می شود. نمک ماده ای است که برای وجود ما بسیار حیاتی است. اما این در حالیست که در سال های اخیر نمک زیر انتقاد قرار گرفته و از آن به عنوان یک ماده ناسالم یاد می شود که برای سلامت قلب باید از رژیم غذایی حذف شود.
گفته می شود که همه نمک های مثل هم نیستند و قطعا بین گونه های غنی شده و غیر معدنی مانند نمک دریایی و و نمکی که پردازش شده و تمام مواد معدنی آن از بین رفته، تفاوت بسیار زیادی وجود دارد.
اما حال این سوال مطرح می شود که آیا نمک دریایی برای شما خوب است؟ آیا نمک دریایی حاوی ید است؟ و وقتی حرف از سلامتی به میان می آید کدام نوع آن بهتر هستند؟ با ما همراه باشید تا در این مطلب به تمامی سوال هایتان در مورد این ماده اصلی موجود در هر آشپزخانه پاسخ دهیم.
نمک دریا چیست؟
نمک دریا از تبخیر آب جاری دریا تولید میشود. این فرآیند تبخیر یا با انرژی خورشیدی در هوای آزاد به صورت طبیعی یا با فرآیند تبخیر خلأ برای افزایش سرعت تبخیر انجام میشود. برخی از نمکهای دریایی گرانتر که امروزه در دسترس هستند، اغلب از روش تبخیر آهستهتر با انرژی خورشید بهدست میآیند.
انواع نمک خوراکی کدامند؟
عموم مردم تصور میکنند نمک فقط همین نمک سفید آشپزخانه است اما باید بگوییم که انواع متنوعی دارد مانند:
- دریا سیاه
- آبی
- دودی
- فلوردُسِل
- نمک سلتیک
- صورتی هیمالیا
- کوشر یا نمک ساده بدون ید
- نمک میوه
- اپسوم
ارزش غذایی نمک دریا
سدیم یک ماده معدنی است که بدن شما برای حفظ عملکرد طبیعی ماهیچهها و اعصاب خود و تعادل مایعات به آن نیاز دارد. خوشبختانه سدیم ماده اصلی تشکیلدهنده انواع نمک است.
هم نمک خوراکی و هم نمک خلیج حدود 40 درصد سدیم دارند. در منابع مختلف از مواد معدنی بسیاری (بیش از 84 ماده معدنی) برای نمک دریا نام برده شده است که البته از نظر علمی نمیشود خیلی به آنها استناد کرد. در واقع وجود مواد معدنی در نمک خلیج، به محلی که نمک از آن استخراج شده و میزان پردازشی که روی آن صورت گرفته بستگی دارد. با این حال در یک نمک دریای باکیفیت، املاحی مثل منیزیم، سدیم، کلسیم، آهن، مس، زینک و پتاسیم یافت میشود.
کیفیت نمک دریا
این نمک که به عنوان نمک خلیج هم شناخته میشود، از فرآیند تبخیر آب نمک تولید میشود. ممکن است رنگ این نمک در مقایسه با نمک تصفیه شده تیرهتر باشد، زیرا برخی مواد معدنی ضروری پس از تبخیر آب در نمک باقی میمانند.
بهطور معمول، تولید نمک دریای تصفیه شده شامل فرآوریهای سنگین، ازجمله استخراج و به دنبال آن یددار کردن، سفید کردن، و رقیق کردن نمک با مواد مخصوص است. در طول فرآوری نمک، مواد شیمیایی بیشتری به آن اضافه میشود و اغلب تمام مواد معدنی و عناصر کمیاب مفید آن بهجز سدیم و کلرید را حذف میکنند.
دریای مدیترانه، اقیانوس اطلس و دریای شمال، بزرگترین و رایجترین معادن برای برداشت این نمک را دارند. روش مورد استفاده در برداشت نمک ممکن است به حفظ حالت طبیعی و ویژگیهای درمانی آن کمک کند.
در دوران باستان، نمک خلیج برای التیام جراحات دست و زخم ماهیگیران ارزشمند بوده است. برخلاف نمکهای تصفیه شده، تهیه نمک دریایی تصفیه نشده (یا کمتر تصفیه شده) معمولاً شامل پردازش بسیار کمی است. بنابراین رطوبت و گنجینهای از مواد معدنی را در خود حفظ میکند.
این مواد معدنی به شکلی وجود دارند که به راحتی توسط بدن انسان جذب میشوند. آب و هوا و موقعیت جغرافیایی منطقه نیز نقش مهمی در کیفیت و ترکیب مواد معدنی ارائه شده توسط نمک خلیج دارد.
بنابراین کیفیت این نمک به 3 عامل زیر بستگی دارد:
- موقعیت جغرافیایی که نمک از آن استخراج شده
- نحوهی برداشت
- میزان پردازش نمک
خواص نمک دریایی برای بدن
یک نمک دریای با کیفیت، فواید شگفتانگیز زیر را برای سلامتی ما دارد:
هیدراته نگه داشتن بدن برخلاف تصور رایج، این نمک برای هیدراته نگه داشتن ما بسیار مفید است. مواد مغذی موجود در این نمک نیز تشنگی را برای مدت طولانیتری برطرف میکند و مایعات را برای مدت طولانیتری در بدن نگه میدارد. از طرف دیگر نمک معمولی ما را تشنه میکند و مواد معدنی ضروری را به بدن نمیرساند و همچنین باعث میشود ما بیشتر هوس خوردن نمک کنیم! زیرا بدن ما به مواد مغذی مورد نیاز در نمک طبیعی دریایی نیاز دارد که با نمک خوراکی فرآوری شده تامین نمیشود. بههمین دلیل است که اگر فقط نمک خوراکی مصرف میکنید، معمولاً باید مراقب میزان مصرف سدیم خود باشید.
نمک معمولی ما را تشنه میکند و مواد معدنی ضروری را به بدن نمیرساند.
کاهش احتباس مایعات
برخی از مردم فکر میکنند غذاهای شور باعث نفخ یا احتباس مایعات در بدن میشوند. بله! این زمانی اتفاق میافتد که نمک خوراکی سفید و نمک تصفیه شده در غذاهای فرآوری شده را مصرف کنید. اما برعکس، خوردن غذا با نمک دریا به از بینبردن نفخ و احتباس آب کمک میکند.
متعادل کردن الکترولیتها
الکترولیتهای این نمک شامل منیزیم، کلسیم، پتاسیم و سدیم است. این الکترولیتها به دلیل نقش حیاتی در سیستم عصبی برای سلامت ماهیچه، مغز و قلب حیاتی هستند. بهجای نوشیدنیهای الکترولیتی پر از قند معمولی که میتوانید در سوپرمارکت پیدا کنید، این نمک را همراه با آبلیمو به آب اضافه کرده و میل کنید.
جلوگیری از گرفتگی عضلات
هنگامی که الکترولیت شما کم است، ممکن است درد و گرفتگی عضلات و حتی سندرم پای بیقرار را تجربه کنید. کمبود مواد معدنی از ریلکسشدن عضلات جلوگیری میکند و باعث انقباضاتی میشود که خارج از کنترل شما هستند. بههمین دلیل است که حمام نمک دریایی اپسوم برای هر نوع خستگی عضلانی توصیه میشود. منیزیم موجود در نمک اپسوم نقش مهمی در شلشدن و آرامش عضلات و بدن شما دارد. اگر میخواهید یک فعالیت سنگین انجام دهید، حتماً نمک خلیج را قبل و بعد از آن به آب خود اضافه کنید تا بدنتان را با مواد معدنی که در طول ورزش از دست میدهد، پر کنید.
نمک دریا از گرفتگی عضلات جلوگیری میکند.
کمک به سلامت پوست
این نمک به دلیل داشتن مواد معدنی قوی، دارای خواص ضد التهابی است که برای سلامت پوست مفید است. محصولات زیبایی بسیاری وجود دارند که از نمک دریا استفاده میکنند، زیرا این نمک قدرت سمزدایی پوست را دارد و علاوه بر لایهبرداری، گردش خون را افزایش داده و مواد مغذی پوست را تامین میکند. نشان داده شده است که این نمک به ویژه برای آکنه، پسوریازیس و اگزما مفید است. این نمک همچنین به کاهش اثرات پیری کمک میکند.
بهبود هضم غذا
این نمک در نقش سیستم گوارشی در هضم غذا، از دهان گرفته تا روده بزرگ ضروری است. مثلا آنزیمی در دهان که به تجزیه کربوهیدراتهای موجود در بزاق کمک میکند، با طعم نمک فعال میشود. همچنین نمک نقش بسیار زیادی در ساخت اسید کلریدریک دارد که در معده برای تجزیه مواد غذایی بهخصوص پروتئین ترشح میشود. اکثر مردم اسید کلریدریک کافی ندارند و این میتواند باعث مشکلات گوارشی متعددی مانند نفخ و گاز معده، سوزش سر دل و سوءهاضمه شود.
تغذیه غدد فوق کلیوی
خستگی آدرنال ناشی از استرس و رژیم غذایی نامناسب، امروزه در بین جوامع بسیار رایج است. یکی از علائم اصلی این اختلال، میل مفرط به مصرف نمک است. چرا؟ چون بدن به دنبال رسیدن به مواد مغذی مورد نیاز خود از نمک خلیج است. غدد آدرنال ما در میان وظایف بیشمارشان، هورمونهایی ترشح میکنند که سدیم و پتاسیم را در بدن تنظیم میکنند.
بنابراین برای آسانترکردن این کار خاص، غدد فوق کلیوی به تعادل این مواد معدنی از طریق نمک دریایی با کیفیت بالا نیاز دارند.
تنظیم فشارخون
بله! این نمک با کیفیت بالا برای تنظیم فشارخون بسیار مفید است. فشارخون بالا نتیجهی وجود التهاب در بدن است که در درجه اول به دلیل قند بالا و رژیم غذایی فرآوری شدهای ایجاد میشود که شامل نمک خوراکی سفید است و فاقد اکثر مواد مغذی است. با این حال به دلیل وجود سدیم، نمک دریا را هم باید به صورت متعادل مصرف کرد.
بهبود آسم
بهترین نوع نمک دریایی، نمک صورتی هیمالیا شناخته شده است. اگرچه نقش نمک هیمالیا در مدیریت آسم و بهبود سایر شرایط تنفسی مشخص نیست، اما مطالعاتی در مورد استفاده از درمان استنشاقی نمک خشک (هالوتراپی) وجود دارد. هنگامی که نمک خشک توسط فرد مبتلا به آسم استنشاق میشود، به پاکسازی مجرای تنفسی کمک نموده و التهاب راههای هوایی را کاهش میدهد. بخار این نمک، مخاط را حل نموده و به رفع سرفه و بهبود علائم آسم کمک میکند.
بخار نمک دریایی، مخاط را حل نموده و به رفع سرفه و بهبود علائم آسم کمک میکند.
بدون دیدگاه